Rosen och Räven

den_lille_prinsen_rosen_raven

Namnen Rosen och Räven

Eftersom förskolan namn kommer från boken Lille prinsen av Antoine De Saint-Exupery, så ville vi namnge avdelningarna utifrån bokens berättelse.

  • Den Lille prinsen tar hand om Rosen och hjälper den att växa och må bra.
  • Räven hjälper Lille prinsen att förstå hur livsviktiga och värdefulla relationer är.

Här följer ett par citat om Rosen och Räven ur boken Lille prinsen som inspirerar oss:

På Lille prinsens planet hade det alltid funnits mycket enkla blommor prydda med en enda ring av kronblad, blommor som inte tog stor plats och inte besvärade någon. En dag spirade en av blommorna ut ett frö, som hade kommit från det okända och som inte liknade de andra blommorna när den började växa. Lille prinsen stod där och såg en väldig knopp växa fram och anade att den skulle utveckla sig till något underbart. Sedan en morgon just i soluppgången, slog blomman ut. Rosen var så vacker. Prinsen vattnade och skyddade rosen. Även om hon beklagade sig, skröt och rent av teg ibland.

När Lille prinsen kom till jorden sökte han en vän men Räven sa att jag kan inte leka med dig för jag är inte tam. Jag är vild. Vad innebär det att vara tam undrar Lille prinsen. Det är en konst som är nästan bortglömd, sade Räven. Det betyder att fästa sig vid någon. Än så länge känner vi inte varandra och därför betyder vi inget för varandra. För dig är jag ingenting annat än en räv likt hundratusentals andra rävar. Men om du tämjer mig, så kommer vi att behöva varandra. Jag kommer att vara den enda i världen för dig. Jag börjar förstå, sade Lille prinsen. Det finns en blomma…. jag tror att den har tämjt mig.

 

Så gjorde Lille prinsen Räven till sin vän, de fäste sig vid varandra och Räven blev den enda räven i världen för pojken och när han tittade på en hel äng med rosor förstod han att de inte betydde något för honom för han hade inte fäst sig vid någon, och Lille prinsen förstod att hans ros var den enda rosen i världen för honom.

 

När Räven och Lille prinsen sa adjö till varandra berättade Räven sin hemlighet för Lille prinsen. ”Den är mycket enkel: det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen. … Det är därför att du skött om rosen så länge som den har så stort värde för dig.

Vi pedagoger på Den lille prinsen vill stödja varje barn att tro på sig själv, att bli goda vänner med varandra, att känna sig trygg och växa, och att kunna konsten att njuta av livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *