Rosen 1-3 år

den_lille_prinsen_rosen

Avdelningen Rosen, 1-3 år

På Rosen, vår avdelning för barn 1-3 år, skapar vi trygghet tillsammans med andra barn och vuxna. Här sker de första stegen in i det sociala samspelet genom bland annat bredvidlek, samling och rollek.

En dag på Rosen

Vi välkomnar barnen till förskolan mellan klockan 8 – 9. När vi är färdigklädda börjar verksamheten ute och vi ger oss av från förskolan vid nio-tiden. Mellan 9 – 11 försöker vi vara ute så mycket som möjligt så länge vädret tillåter. Vi går eller åker till en närliggande park och tar med oss frukt och vatten. Vi uppmärksammar naturen, årstiderna, vår närmiljö och vi samtalar om vad vi ser. Det är spännande kvarter här i Gamla Stan och det händer mycket på våra promenader. Ofta tar vi med oss naturen in till förskolan, det kan vara löv och kastanjer på hösten, snö och is på vintern.

När vi kommer tillbaka till förskolan finns det tid till lek. Innan lunch har vi samling då vi bland annat samtalar/sjunger om vilka som är på förskolan och vilka som saknas.

Vid lunchen tar vi god tid på oss att äta och samtala. Vi använder porslin, bestick och glas (ingen plast). Efter lunch blir det avkoppling, vissa somnar och andra barn vilar och tar det lugnt en stund. Allteftersom barnen vilat klart kommer de upp och deltar i lite lugnare aktiviteter tills alla har vaknat. Under eftermiddagen har vi flera läs och berättarstunder, mellanmål, lek och andra aktiviteter.

I vår ateljé experimenterar vi med olika material. Barnen ritar, målar, klistrar och arbetar med annat som lockar och intresserar. Vi har praktiska livet övningar som att hälla och ösa, duka bord och baka.

Vi rör på oss mycket när vi är utomhus men även inne på förskolan får barnen möjlighet att utveckla sin grovmotorik i vår ”kajuta” där de klättrar, bygger kojor och åker rutschkana. Barnen leker i deras lek-kök där det ofta dukas upp till kalas, eller så bjuder de in kompisar och pedagoger till teaterföreställning i vår ”scenhörna”. Barnen erbjuds att välja vad de vill göra och det kan vara allt från att balansera, konstruera och bygga, men också till att lägga pussel, trä pärlor och annat pyssel. Vår miljö är inbjudande för barnen att själva välja material eller aktivitet. Precis som Maria Montessori sa ”Vi följer barnet”.

En dag i veckan har vi sångsamling med våra kompisar från Räven, detta är en härlig stund där vi håller kontakten med våra äldre vänner. Vi har också en gympastund varje vecka där vi hoppar, skuttar och busar loss. Andra återkommande aktiviteter är sång och musik med rörelse, teater- och museibesök.

Comments are closed.